Време за смяна на личния лекар - 4 Декември 2012 - ВИДИНСКИ НОВИНИ
Главна ВИДИНСКИ НОВИНИ
Регистрация

Вход

Добре дошли Гост | RSSВторник, 27.06.2017, 12:17
Сайт меню

Вход във форума

Търси

Календар

Архив на записите

Главна » 2012 » Декември » 4 » Време за смяна на личния лекар
08:07
Време за смяна на личния лекар
   Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември здравноосигуреното лице може да избере друг лекар. От 1 декември започва да тече регламентираният период за преизбор на личен лекар. Здравноосигуреният съвместно с новоизбрания личен лекар попълва „Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар”.
  
Вече е възможно регистрационните форми, които се попълват при първоначален, постоянен и временен избор на личен лекар да бъдат "изтеглени" от интернет страницата на НЗОК.
  
В „Регистрационната форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар” се попълват данните на осигуреното лице, данните на новоизбрания личен лекар, но и данните на предишния общопрактикуващ лекар. За да се извлече необходимата информация, се предоставя здравноосигурителна книжка. Новоизбраният лекар я заверява.

  
За деца до 18 години изборът на лекар се осъществява от родител.

   На здравноосигурените се дава възможност в рамките на 6 месеца през годината да обмислят и обективно да прецизират едно толкова отговорно решение, каквото е смяната на личен лекар.

  
Съществуват още три положения за преизбор на личен лекар, които са възможни извън регламентираните срокове, но са ясно утвърдени като процедура. При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право на нов избор на лекар. При временно пребиваване в друго населено място здравноосигуреното лице има право да получи първична извънболнична помощ от друг лекар, като представи форма за временен избор с валидност не по-малко от един и не повече от 5 месеца. Предвидено е и положение, при което здравноосигуреното лице може да се обърне инцидентно по повод на остро възникнало състояние към друг лекар от лечебно заведение за първична извънболнична помощ на територията на друго населено място, различно от това, в което осъществява дейността си постоянно избраният лекар.
   ВН
Преглеждания: 1164 | Добавено от: Kolev
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2017Безплатен уеб хостинг - oVo